O testowaniu istotności różnic w strukturach populacji na podstawie prób o małych liczebnościach - Grzegorz Kończak; Martyna Kosińska (Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2024)
Cel: W artykule rozważano zagadnienie istotności różnic w strukturach dwóch populacji lub większej ich liczby. W literaturze przedmiotu prezentowane są różne mierniki podobieństwa struktur, ale zasadniczo nie przedstawia się testów statystycznych pozwalających potwierdzić statystyczną istotność różnic w badanych strukturach. Celem artykułu jest przedstawienie propozycji testu statystycznego pozwalającego na potwierdzenie występowania istotnych różnic w strukturach na podstawie danych zawartych w tablicach wielodzielczych.