Szüléssel kapcsolatos rítusok és tabuk a hagyományos és a modern Koreában - Ramóna Kovács (Távol-keleti Tanulmányok, 2020)
A hagyományos koreai társadalom kiemelkedően fontos eseményként élte meg a születést, valamint az azt megelőző és azt követő szertartások összességét. A több hónapon át húzódó szokásrendszer és a tabuk biztosították a közösség új tagjának biztonságos megérkezését és egészségben való növekedését a néphiedelem gondolatai alapján. Mint az egyik átmeneti rítus, a születés is meghatározóan nagy lépés az egyén számára, ezért a fogantatástól kezdve a születésen át az első éves kor eléréséig számos mozzanat övezte. A 21. századi társadalom és az orvostudomány fejlődése ezen hagyományos szokásrendszert kiszorította a gyermeket váró családok fontos feladatai közül, de néhány elem mégis kitörölhetetlenül őrzi helyét, ilyen a hínárleves fogyasztása, a fogantatási álom elemzése vagy az első születésnap nagyszabású megünneplése.