Značenje pojma mali povijesni gradovi u Hrvatskoj - Maja Bilušić; Mladen Obad Šćitaroci; Zlatko Karač (Prostor, 2020)
U hrvatskoj literaturi i zakonskoj regulativi ne postoji jednoznačna definicija maloga povijesnoga grada. Cilj rada jest pridonijeti utvrđivanju značenja toga složenog pojma i uspostaviti popis malih povijesnih gradova Hrvatske. Predložena je višekriterijska analiza koja uključuje upravne, funkcijske, veličinske, konzervatorske, povijesne i strukturno-morfološke kriterije kao početno istraživanje teme obnove malih povijesnih gradova Hrvatske.