UNELE ASPECTE ALE LATURII OBIECTIVE A INFRACȚIUNILOR PREVĂZUTE LA ART. 259 DIN CODUL PENAL - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale, 2023)
În cadrul prezentului studiu sunt supuse analizei: momentul de consumare a infracțiunilor prevăzute la art. 259 din Codul penal al Republicii Moldova, precum și urmările prejudiciabile ale acestora; tentativa și pregătirea în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 259 din Codul penal al Republicii Moldova; legătura cauzală dintre fapta prejudiciabilă și urmările prejudiciabile, prevăzute la art. 259 din Codul penal al Republicii Moldova. Infracțiunile, prevăzute la art. 259 din Codul penal al Republicii Moldova, sunt infracțiuni materiale. Poziția față de structura laturii obiective a acestor infracțiuni trebuie diferențiată în funcție de modalitățile normative ale acțiunii adiacente din cadrul faptei prejudiciabile. În cazul infracțiunilor prevăzute la art. 259 din Codul penal al Republicii Moldova, urmările prejudiciabile sunt legate cauzal de acțiunea adiacentă de distrugere, deteriorare, modificare, blocare sau copiere a informaţiei, ori de dereglare a funcţionării calculatoarelor, a sistemului sau a reţelei informatice, care, la rândul său, este legată cauzal de acțiunea principală de acces ilegal la informația computerizată. Cuvinte-cheie: infracțiune formală, infracțiune materială, momentul de consumare a infracțiunii, faptă prejudiciabilă, urmări prejudiciabile, tentativa de infracțiune, pregătirea de infracțouune, legătura cauzală.