ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ ВИКЛАДАЧА ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ЗМІШАНОГО НАВЧАННЯ - Наталія МАЧИНСЬКА (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: педагогічні науки, 2023)
У статті схарактеризовано необхідність та важливість формування професійної майстерності викладача закладу вищої освіти в умовах змішаного навчання. Запропоновано низку визначень понять «освіта», «змішане навчання», «професійна мобільність». Зазначено, що ефективне формування та удосконалення професійної майстерності викладача закладу вищої освіти в умовах змішаного навчання можливе за умови дотримання певних організаційно-педагогічних умов (дотримання традицій академічної підготовки, підтримка позитивної мотивації досягнення успіху; інтерактивна взаємодія усіх учасників освітнього процесу тощо). Показано, що професійна мобільність викладача закладу вищої освіти виступає необхідною професійною характеристикою; упорядковано зовнішні (зміна спеціальності, спеціалізації, статусу особистості, умов праці, побутова невпорядкованість тощо) та внутрішні (саморозвиток, професійне самовизначення, самовдосконалення особистості, стабільні особистісні цінності тощо) чинники професійної мобільності викладача закладу вищої освіти. Схарактеризовано основні структурні компоненти професійної мобільності викладача вишу (мотиваційний, когнітивний, комунікативний, технологічний), описано зміст тренінгу, спрямованого на формування та розвиток професійної мобільності викладачів закладу вищої освіти. Обґрунтовано, що професійна мобільність викладача закладу вищої освіти ґрунтується на двох підходах – соціальному (зовнішні суспільні події) та антропологічному (внутрішні процеси та явища кожної особистості). Визначено та схарактеризовано провідні чинники формування майстерності викладача закладу вищої освіти: самомотивація; мобільність педагога; самозадоволення та самозаохочення; комунікативність; готовність до змін. Показано, що сформованість професійної майстерності викладача доцільно визначати на рівні особистісних якостей, характеристик професійної діяльності та процесів перетворення і змін власної особистості.