АНАЛІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ ВАНТАЖНИХ ВАГОНІВ У СУЧАСНИХ УМОВАХ ЕКСПЛУАТАЦІЇ - D. Voloshyn; A. Shevchenko; L. Voloshyna (Збірник наукових праць Державного університету інфраструктури та технологій: серія "Транспортні системи і технології", 2021)
Сучасний стан вантажного вагонного парку характеризується підвищеним фізичним зносом у часі. Непропорційне оновлення рухомого складу, низька якість ремонту внаслідок відсутності відповідної модернізації виробничих систем, особливості проведення навантажувально-розвантажувальних операцій в експлуатації висувають підвищені вимоги до збереження вагонного парку. Окремої уваги заслуговують питання загального управління системою збереження на транспорті. Контроль збереження вантажних вагонів повинний проводитися на всіх етапах експлуатації: при вантажних роботах, при передачі в міжнародному та внутрішньому сполученні, при технічному обслуговуванні та ремонті. При цьому кожен етап потребує використання відповідної нормативної документації, яка забезпечує виконання умов збереження вантажних вагонів в експлуатації. У представленій статті проведено аналіз сучасного стану парку вантажних вагонів з огляду на забезпечення їх збереження при експлуатації. Визначено фактори, які є найбільш впливовими з точки зору ефективного управління вагонним парком. Розглянуто можливі стратегії забезпечення збереження. Наведено статистичний матеріал по відмовам та пошкодженням вагонів. На основі цього проведена оцінка найбільш вагомих за впливом на забезпечення збереження вагонів подій. Запропоновано практичні рішення по створенню ефективної системи збереження рухомого складу на транспорті.