Faktör VIII’e Karşı İnhibitör Gelişen Hemofili Hastalarında Dental Tedavi Yaklaşımı - Gulsum Ak; H Kazancioglu (Cumhuriyet Dental Journal, 2011)
Hemofili A erkek bebeklerin 1/5000’ini etkileyen en yaygın kalıtımsal koagülasyon bozukluğudur. Hemofili A hastalarının %25-30’unda, Hemofili B hastalarının ise %1-3’ünde yaşamları boyunca inhibitör gelişebilir. İnhibitör gelişen hemofili hastalarını tedavilerini yapmanın en etkili yol ise bu hastalara rekombinant faktör VIIa uygulanmasıdır. FVIIa plazmada pıhtının erime zamanını uzatır ve trombin ile aktive olabilen fibrinolizis inhibitörü yolu ile fibrinolizisi azaltır. Bu makalede faktör VIII’e karşı aşırı inhibitör gelişen bir hemofili hastasının yapılan başarılı dental tedavisini anlattık. rFVIIa’nın geleneksel tedavilere(örneğin faktör konsantresi) göre avantajları antijenitesinin olmaması ve viral güvenliğidir. Ancak geleneksel yöntemlere göre daha pahalı bir tedavi yöntemidir.