ELMA EKŞİLERİNDE TOPLAM FENOLİK BİLEŞİKLER, TOPLAM ANTİOKSİDAN KAPASİTE VE TOPLAM FLAVONOİD MADDELERİN TESPİTİ - Nesrin İçli (Sağlık Akademisi Kastamonu, 2017)
Elma ekşisi Kastamonu yöresine özgü bir yöresel üründür. Kastamonu bölgesinde yetişen lezzetli elmaların (özellikle Hürümez elma) kışında içecek ve tatlı olarak değerlendirilmesi amacıyla zahmetle hazırlanan bir gıdadır. Fenolik bileşikler antioksidan özellikleri ile bilinen bileşiklerdir. Buna bağlı olarak antikarsinojen, antimutajen ve antimikrobiyal aktivite göstermeleri bakımından da insan sağlığı üzerine olumlu etkileri vardır. Elma da fenolik bileşikler içeren meyvelerdendir. Bu çalışmada Kastamonu iline özgü elma ekşilerinin toplam fenolik bileşik, toplam flavonoid madde ve toplam antioksidan kapasite tayini yapılmıştır. Elma ekşilerinin en yüksek toplam fenolik bileşik içeriği 3,75 mg GAE/g(Gallik asit eşdeğeri), en düşük toplam fenolik bileşik içeriği 1,12 mg GAE/g ve ortalama toplam fenolik bileşik içeriği 2,62 mg GAE/g olarak bulunmuştur.En yüksek toplam antioksidan kapasite değeri 11,15 mg AE/g(Askorbik asit eşdeğeri), en düşük toplam antioksidan kapasite değeri 6,32 mg AE/g ve ortalama toplam antioksidan kapasite değeri 9,46 mg AE/g olarak bulunmuştur. En yüksek toplam flavonoid madde içeriği 5,04mg QE/g (Kuersetin eşdeğeri), en düşük toplam flavonoid madde içeriği 2,38 mg QE/g ve ortalama toplam flavonoid madde içeriği 3,64 mg QE/g olarak bulunmuştur.