Порушення прав людини на доступ до культурної спадщини під час російської агресії проти України - T.M. Varga (Аналітично-порівняльне правознавство, 2023)
Статтю присвячено дослідженню права людини і громадянина користуватися культурною спадщиною свого народу, на доступ до культурних цінностей. Під час збройного нападу Російської Федерації на Україну, з перших днів активної фази війни світ побачив культурний геноцид, наміри знищення української нації, яка, на думку агресора, не має права на існування. Увесь світ став свідком знищення кра- їною-агресором нашої історичної пам'яті, яка представлена в об'єктах, традиціях, ремеслах тощо. Культурна спадщина - це жива традиція, яка зв'язує покоління, формує ідентичність української нації, є надбанням усього людства. Заперечення права власності народу України на свою культурну спадщину, її руйнування, викрадення та привласнення культурних цінностей, викорінення історичної пам'яті є складовою російської політики знищення ідентичності Українського народу. Тому культурна спадщина посідає центральне місце в стратегії російської агресії проти України щодо встановлення історичної, культурної та релігійної гегемонії. Саме культурна спадщина України, в якій відображено наш український культурний код, впливає на формування нас як нації, надихаючи на оборону нашої країни від рашистів. Це зайвий раз підкреслює, що збереження об'єктів культурної спадщини під час війни чи збройного конфлікту є надзвичайно важливим, коли є велика загроза їхнього пошкодження, знищення чи викрадання ворогом культурних цінностей. У статті проаналізовано міжнародне та національне законодавство щодо збереження культурної спадщини народу та відповідальності за її знищення у ході воєнних дій. Україна та насамперед міжнародне співтовариство мають застосувати всі інструменти міжнародного права, щоби притягнути до відповідальності як державу-агресора, так і окремих фізичних осіб, винних у руйнуванні, пошкодженні та викраденні культурних цінностей України, бо, як зазначалося на початку статті, культурна спадщина є надбанням усього людства.