Doğal lif takviyeli mantar esaslı sandviç kompozitlerin viskoelastik özellikleri - Yekta KARADUMAN (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2018)
Doğal lif takviyeli kompozit malzemeler çevre dostu, ucuz ve sürdürülebilir malzemeler olması bakımından endüstride pek çok kullanım alanı bulmaktadır. Bu çalışmada jüt lifi takviyeli ve mantar esaslı sandviç kompozitler üretilerek viskoelastik özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla öncelikle jüt lifi/polipropilen (PP) karışımı dokusuz yüzey (nonwoven) kumaşlar ve PP granül kullanılarak ince jüt/PP kompozit plakalar üretilmiştir. Üretilen bu plakalar bir adet mantar levhanın alt ve üst yüzeyine konumlandırılarak basınç altında birleştirilmiş ve sandviç yapılar oluşturulmuştur. Üretilen sandviç yapıların viskoelastik özelliklerini belirlemek amacıyla dinamik mekanik analiz (DMA) testi gerçekleştirilmiştir. Kompozit üretiminden önce liflere uygulanan sodyum hidroksit (NaOH) işleminin kompozit mekanik özelliklerini geliştirdiği gözlemlenmiştir. Üretilen sandviç kompozitlerin inşaat sektöründe yalıtım malzemesi olarak ve ofis alan ayırma panellerinde, aynı zamanda otomotiv endüstrisinde kullanımı amaçlanmaktadır.