تأثیر تنظیم هیجان، نشخوار خشم و خود انتقادی بر ناسازگاری اجتماعی با میانجی‌گری شفقت به خود و انعطاف‌پذیری روان‌شناختی در دانش‌آموزان مقطع متوسطه دوم - الهام آریا زنگنه; محمدرضا برنا; رضا جوهری فرد (دانش و پژوهش در روان‌شناسی کاربردی, 2023)
هدف این پژوهش بررسی تأثیر تنظیم هیجان، نشخوار خشم و خود انتقادی بر ناسازگاری اجتماعی با میانجیگری شفقت به خود و انعطافپذیری روانشناختی در دانشآموزان مقطع متوسطه دوم شهر اهواز بود. طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشآموزان مقطع متوسطه دوم شهر اهواز در سال تحصیلی 1400-1399 بود (مجموعاً، 49744 دانشآموز). از این جامعه، 850 دانشآموز به روش نمونه‌گیری خوشهای چندمرحلهای جهت بررسی فرضیه‌های پژوهش انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس‌های تنظیم هیجانی Gross and John (2003)، نشخوار خشم Sukhodolsky et al. (2001)، سطوح خود انتقادی Thompson and Zuroff (2004)، شفقت به خود Neff (2003)، پذیرش و عمل Bond et al. (2011) و رشد اجتماعی Weitzman (1990) بود. بررسی برازش الگوی پیشنهادی پژوهش با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری (SEM) و با کمک نرم‌افزارهای SPSS و AMOS ویراست 24 انجام گرفت. جهت آزمودن اثرات غیرمستقیم از روش بوت‌استراپ استفاده شد. یافته‌ها نشان‌دهنده برازش مطلوب الگوی نهایی با داده‌ها بودند. نتایج نشان داد که تنظیم هیجانی، نشخوار خشم و خود انتقادی تأثیر مستقیم بر ناسازگاری اجتماعی دانشآموزان دارند (05/0p<). همچنین، یافته‌های پژوهش حاکی از آن بود که تنظیم هیجانی، نشخوار خشم و خود انتقادی تأثیر غیرمستقیم بر ناسازگاری اجتماعی با میانجیگری شفقت به خود و انعطافپذیری روانشناختی دارند (05/0p<). با توجه به نتایج پژوهش، تنظیم هیجانی، نشخوار خشم، خود انتقادی، شفقت به خود و انعطافپذیری روانشناختی از مهمترین متغیرهای اثرگذار بر ناسازگاری اجتماعی نوجوانان است که باید در زمان تدوین و اجرای مداخلات به این متغیرها توجه داشت.