Wpływ usług online na rozwój kompetencji medialnych u studentów - Irina Simonova; Tatiana Ustiugova; Olga Yakovleva (International Journal of Research in E-Learning, 2017)
W niniejszym artykule autorzy przedstawiają swoje doświadczenia związane z wykorzystywa-niem przez studentów usług online do tworzenia zasobów edukacyjnych z komponentem multime-dialnym. W badaniu uczestniczyli studenci różnych lat studiów pedagogicznych pierwszego stopnia. W artykule omówiono wyniki uzyskane w Rosyjskim Państwowym Uniwersytecie Pedagogicznym im. A.I. Hercena. Autorzy stworzyli specjalne środowisko e-learningowe dla modułu szkoleniowego. W czasie trwania eksperymentu opracowano wskaźniki mierzące rozwój kompetencji medialnych u studentów. Wykorzystując podejście A.V. Fedorova zbadano poziom pozyskiwania informacji, percepcji, motywacji, kontaktu i interpretacji. Analizie poddano prace studentów wykonane po zakończeniu pracy z modułem szkoleniowym.