Koncentracje podzielone lub kroczące w unijnym systemie kontroli koncentracji przedsiębiorstw - Adrian Bielecki (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2018)
Artykuł zawiera krytyczną analizę regulacji i praktyki stosowania przepisów dotyczących koncentracji podzielonych lub kroczących w unijnym systemie kontroli koncentracji przedsiębiorstw, tj. szeregu transakcji traktowanych dla celów analizy obowiązku zgłoszenia jako jedna koncentracja. Szczególnej uwadze poddano m.in. problematykę zakresu podmiotowego koncentracji podzielonych czy transakcji następczych. Autor wskazał również postulaty zmian regulacji dotyczących omawianej instytucji.