Autogovern i justícia: entre les limitacions constitucionals i les possibilitats de reforma - Miguel Ángel Cabellos Espiérrez (Revista d'Estudis Autonòmics i Federals, 2024)
La configuració del poder judicial a la Constitució introdueix limitacions molt importants al fet que les CA puguin intervenir en la seva gestió i organització. Amb tot, a partir de la regulació estatutària i de successives reformes de la LOPJ s’han anat introduint possibilitats d’actuació en alguns àmbits. Són, però, possibilitats que no esgoten allò que el marc constitucional permetria, i que no abasten alguns altres àmbits on igualment es podria avançar més. Aquest treball pretén, doncs, identificar el que encara es podria fer, mitjançant reformes legals, per augmentar en l’àmbit de la justícia el paper de CA interessades com ara Catalunya, dotant de major coherència la relació entre poder judicial i model d’Estat, i al mateix temps es vol apuntar com fer-ho sense perdre de vista els problemes i reptes que l’esmentat poder té pendents d’afrontar.