INSTRUMENTE ECONOMICO-FINANCIARE ALE RELAȚIEI PRODUCĂTOR-CONSUMATOR ÎN MISIUNEA COMUNĂ DE PROTECȚIE A MEDIULUI - Grigore ARDELEAN (Revista Naţională de Drept, 2021)
În ultimul deceniu, cât nu s-ar părea de straniu, percepția omului de rând despre bunăstare și confort este mai puțin legată de aspectul economico-progresist, tehnologic şi industrial care în mod continuu provoacă efecte secundare ce au ca rezultat suprimarea altor valori mult mai necesare omului, printre ele numărându-se şi dreptul la un mediu sănătos şi neprejudiciat din punct de vedere ecologic, la produse inofensive și la siguranța alimentelor. Cu toate acestea, în realitatea zilelor noastre încă se mai bucură de susținere teoriile economice potrivit cărora, orice proces evoluează între doi poli – producție și consum – aflați în relație de interdependență, deci de recunoaștere a rolului activ al fiecăruia dintre ei. În contextul dat, în lupta contra degradării factorilor de mediu, prima și cea mai prioritară acțiune ar trebui să fie îndreptată spre identificarea cu precizie a agentului poluator, urmată de studierea amănunțită a metodelor și intensității impactului cu care acționează asupra lui. Deși, inițial doctrina, dar și legiuitorul au considerat activitatea economică ca fiind principala sursă de poluare, în ultimul deceniu, privirile se îndreaptă și spre consumator, cel de care depinde cantitatea deșeurilor, starea tehnică și funcționalitatea produselor cu impact, controlul și posibilitatea reducerii influențelor negative asupra mediului. Această realitate determină necesitatea schimbării și atitudinii consumatorului față de mediu prin legarea responsabilității acestuia de cea a producătorului, ambii fiind tratați de pe poziția unor potențiali agresori, dar în același timp, și promotori ai valorilor de mediu sugerate de legiuitor, a se ține cont în procesul de producere și consum.