Právní koncepce kulturního konfliktu a její praktická aplikace - Harald Christian Scheu (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 2008)
Evropské státy jsou ve stále větší míře konfrontovány s migrací z jiných kulturních okruhů. Ani restriktivní migrační politika Evropské unie a jejích členských států nemůže v současné době efektivně bránit dalšímu nárůstu počtu migrantů hlásících se k odlišným kulturním a právním představám. Integrace příslušníků různých etnických komunit, které se vytvářely a stabilizovaly v důsledku nedávné migrace, do většinové společnosti evropských států je jednou z klíčových výzev současné doby.