Kesan penggunaan model adaptasi kitaran POGIL terhadap pencapaian dan interaksi murid bagi matapelajaran Matematik tingkatan dua - Naquiah Safian@Sofian; Ramlah Mailok (Journal of ICT in Education, 2021)
Kajian lepas menunjukkan sebaik-baik kaedah pembelajaran adalah murid terlibat secara aktif dalam proses atau aktiviti yang dijalankan dalam membina pengetahuan mereka.  Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk menentukan kesan penggunaan model adaptasi kitaran POGIL (Pembelajaran inkuiri terbimbing berorientasikan proses) dalam pembelajaran Matematik terutama bagi soalan berfikir aras tinggi (KBAT).  Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif iaitu kaedah kitaran kajian reka bentuk kuasi-eksperimen yang melibatkan 60 orang responden tingkatan dua yang dipilih secara rawak daripada salah sebuah sekolah di Malaysia. Analisis kajian ini menggunakan ujian-t dan korelasi pearson.  Dapatan kajian menunjukkan bahawa terdapat perbezaan signifikan dalam pencapaian t(29)=.033, p<.05, manakala hanya stesen penerokaan dan stesen pembentukan mempunyai hubungan yang signifikan iaitu r=.654. Oleh itu, model adaptasi kitaran POGIL ini dapat membantu meningkatkan pencapaian dan interaksi murid dalam kelas. Implikasi, model ini boleh diimplemantasikan ke atas sebarang mata pelajaran bagi meningkatkan pencapaian KBAT dalam kalangan murid sekolah menengah.