El marquès d'Aitona i les arts; una visió des de l'epistolari de Rafael Vilosa, 1656-1663 - Santi Torras i Tilló (Locvs Amoenvs, 1996)
A la fi de la guerra dels Segadors l'aristocràcia catalana havia sofert grans pèrdues en el seu patrimoni immoble; un dels afectats era el marquès d'Aitona, Guillem Ramon IV de Montcada, el qual va poder restaurar l'antic poder i patronatge dels Montcada gràcies als treballs de Rafael Vilosa, procurador del marquès a Catalunya i home d'una brillant carrera política. Aquest article posa de manifest el procés seguit per Vilosa a través de la correspondència epistolar mantinguda amb el seu patró.