Główne tendencje w handlu zagranicznym nowych państw członkowskich (UE-10) po akcesji do Unii Europejskiej - Wojciech Polan (Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2016)
Celem artykułu było przedstawienie wyników analizy głównych tendencji w handlu zagranicznym państw UE-10 w okresie 10 lat od największego rozszerzenia Unii Europejskiej (2004–2013). Przystąpienie do Unii Europejskiej oznaczało znaczące zmiany w handlu nowych państw członkowskich (UE-10) – zarówno w handlu wzajemnym, z krajami UE-15, jak i z krajami trzecimi. Analizę skoncentrowano więc na rosnącej roli handlu zagranicznego jako jednego z istotnych czynników rozwoju gospodarczego krajów UE-10 oraz zwiększeniu integracji tych krajów z gospodarką światową. Badanie statystyczne dotyczyło analizy dynamiki importu i eksportu, struktury handlu w ramach grup towarowych SITC oraz BEC, wskaźników koncentracji (współczynnika Giniego oraz indeksu Herfindahla-Hirschmana), a także podobieństwa struktur wymiany. Wyniki przeprowadzonego badania pozwoliły na pozytywne zweryfikowanie tezy, że zmiany strukturalne będące konsekwencją liberalizacji handlu w ramach procesów integracyjnych UE przyczyniły się do poprawy pozycji konkurencyjnej państw UE-10.