Utjecaj međunarodnog tržišta na strukturne promjene u privredi SR Hrvatske - Ljubomir Baban (Ekonomski Vjesnik, 1988)
Rad je strukturiran u četiri dijela: 1. Uvod, 2. Teorijski aspekt strukturnih promjena, 3. Globalna analiza izvozne privrede SR Hrvatske, 4. Međunarodna razmjena i položaj SR Hrvatske u njoj. U teorijskom dijelu rada obrađen je pojam strukturnih poremećaja, oblici strukturnih poremećaja, činioci privrednih poremećaja itd. Aplikativni dio rada odnosi se na izvoznu privredu SR Hrvatske. Istraživanje je pokazalo da nisu iskorištene sve šanse u izvoznoj orijentaciji privrede SR Hrvatske. Veći udio privrede SR Hrvatske u međunarodnoj podjeli rada zahtijeva promjene u privrednom sistemu i vođenje takve ekonomske politike koja će širiti tehnološki i tržišni horizont organizacijama udruženog rađa.