Petr z Provence a krásná Magelona : od francouzského středověkého románu k české kramářské písni - Alena Kotšmídová (Bohemica Litteraria, 2023)
Tato studie pojednává o české kramářské písni o krásné Mageloně a Petrovi z Provence a jejím původu v pozdně středověkém francouzském románu v próze, jenž byl následně přeložen do němčiny a češtiny. Několik základních informací o vzniku díla a náčrt nejdůležitějších rysů románu a jeho dvou překladů nám umožní zasadit píseň do literárního a historického kontextu. Středobodem studie je samozřejmě kramářská píseň samotná, tedy představení zachovaných výtisků, popis formálních aspektů díla a srovnání děje kramářské písně s dějem českého překladu románu. Zohlednění předchozích verzí příběhu nám dovoluje nejen lépe ukázat specifičnost kramářské písně, ale současně identifikovat některé změny provedené jejím autorem jakožto projev širších literárně-kulturních procesů.