БІОЛОГІЧНА ТА ЗООТЕХНІЧНА ОЦІНКА БВМД ДЛЯ ДОМАШНІХ ТВАРИН (СОБАК) - А. В. МАКАРИНСЬКА; А. П. ЛЕВИЦЬКИЙ; І. Є. ДУБОВЕНКО (Zernovì Produkti ì Kombìkorma, 2018)
В матеріалах статті розглянуті проблеми захворювання домашніх тварин (собак) на дисплазію тазостегнового суглоба та шляхи їх вирішення за рахунок застосування в раціоні білково-вітамінно-мінеральної добавки (БВМД) «Мобі- кан». Наведені рецептури БВМД для собак різних вікових груп та ступеня захворення. Представлені результати біологічної та зоотехнічної оцінки застосування БВМД «Мобікан» в раціонах собак крупних порід. Результати біологічної оцінки використання БВМД для собак “Мобікан” в раціонах білих щурів лінії Вістар свід- чать, що нормалізується гідротація та еластичність суглобних хрящів, спостерігаються відмінні показники росту, візуа- льно ідеальний розвиток кінцівок та хребту, міцність суглобів і м’язів, висока рухливість та активність у порівнянні з ко- нтролем. Застосування добавки підвищує живу масу щурів на 62,3%. В печінці достовірно знижується рівень маркерів запалення: малонового диальдегіду в 2,1 рази, еластази 1,2 рази (13,8%). У сироватці крові щурів, які отримували БВМД, достовірно знижується активність АЛТ - маркера цитолізу гепатоцитів в 1,24 рази (19,6 %). Аналіз біохімічних показни- ків крові та загальний аналіз крові щурів показали високий рівень обміну речовин та вагомий гепатопротекторний вплив розробленої БВМД для собак. Зоотехнічна оцінка проведена в кінологічних клубах м.Одеси та м.Київ на породах собак Кане корсо, Голден ретри- вер, американська акита, середньоазіатська вівчарка, ротвейлер, бульмастіф та американський бульдог, результати якої показали, що використання БВМД в раціонах собак усіх дослідних груп виявило її ефективність за показниками фізіологіч- ного стану, шкіряного і ворсистого покривів, відмінні показники росту, візуально ідеальний розвиток кінцівок та хребту, міцність суглобів і м’язів. Візуальна оцінка стану суглобів і м’язів у дослідних груп значно покращилась у порівнянні з конт- рольними групами. Показник загального стану артриту (ЗСА), визначаємий за рухливістю та активністю собаки збільши- вся у всіх дослідних групах у порівнянні з контролем на 30-49 %. При мануальному обстеженні дорослих собак з проблемами опорно-рухливого апарату ЗСА склав 43 %, больові від- чуття у суглобах 68 %, набряк суглобів 24,2 % (при р0,05). Використання БВМД в раціонах собак похилого віку, що мали проблеми опорно-рухливого апарату, за результатами зоотехнічної перевірки при мануальному обстеженні виявлено зменшення ЗСА на 32 %, відчутне зменшення болю суглобів на 35 %, покращення якості руху (мобільності) на 15 %, набряків суглобів на 28,8 %, крепітації при руху на 30 %, а також покращення самопочуття, стану шкіри та шерсті, збільшення активності. Встановлено, що БВМД сприятливо впливає на суглоби, зменшуючи запальні процеси та призупиняє подальшу деге- нерацію суглобів та має гепатопротекторну дію. БВМД «Мобікан» доцільно включати в раціон старіючих собак, хворих собак, а також при профілактиці виникнення порушень з боку опорно-рухливого апарату з розрахунку 5 г на 10 кг живої ваги собаки, при важких формах захворювань рухового апарату дозування слід збільшити у двічі.