مقایسۀ حساسیت اضطرابی و راهبردهای مقابله با استرس بین بیماران درد غیرقلبی قفسۀ سینه، بیماران قلبی و افراد سالم در شهر شیراز - نوشاد قاسمی (دانش و پژوهش در روان‌شناسی کاربردی, 2017)
هدف این پژوهش مقایسۀ حساسیت اضطرابی و راهبردهای مقابله با استرس بین بیماران درد غیرقلبی قفسۀ سینه، بیماران قلبی و افراد سالم است. طرح پژوهش از نوع علّی ـ مقایسه‌ای، جامعۀ آماری همۀ بیماران درد قفسۀ سینه مراجعه‌کننده به مراکز پزشکی شهر شیراز در سال 1392 بودند. آزمودنی‌ها 50 بیمار قلبی عروقی (28 زن و 22 مرد)، 50 بیمار درد غیرقلبی قفسۀ سینه (29 زن و 21 مرد) و 50 نفر (27 زن و 23 مرد) از افراد سالم در محدودۀ سنی22 تا 81 سال بودند که به شیوۀ نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از فهرست تجدیدنظر شدۀ حساسیت اضطرابی (تیلور و کاکس، 1998)، پرسشنامۀ مقابله با موقعیت‌های تنش‌زا (پارکر و اندلر، 1990) و فهرست محقق‌ساختۀ اطلاعات جمعیت‌شناختی. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS و بهره‌گیری از آزمون آماری تحلیل واریانس یکطرفه و مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته‌ها نشان داد که هم بیماران قلبی و هم بیماران درد غیر قلبی قفسۀ سینه به‌طور معناداری کمتر از افراد سالم از راهبردهای مقابله‌ای حل مسأله (01/0P<) و بیشتر از افراد سالم از راهبردهای مقابله‌ای هیجان‌مدار (01/0P<) و اجتنابی (05/0P<) استفاده کرده‌اند. همچنین در نشانه‌های ششگانه و نمرۀ کل حساسیت اضطرابی گروه بیماران درد غیرقلبی قفسۀ سینه دارای بیشترین حساسیت به همۀ نشانه‌ها و گروه سالم از این نظر دارای کمترین حساسیت بود، و بیماران قلبی بین این دو گروه قرار می‌گرفتند و تفاوت هر دو گروه بیمار با گروه سالم معنادار بود (05/0P<). در نتیجه متغیرهای روان‌شناختی نظیر حساسیت اضطرابی و شیوه‌های مقابله با استرس از توان بالایی در پیش‌بینی فراوانی و شدت درد به‌ویژه در بیماران درد غیرقلبی قفسۀ سینه برخوردار است.