PİYANO EĞİTİMİNİN İLKOKUL 4. SINIF ÖĞRENCİLERİNDE GENEL YETENEK DÜZEYİNE ETKİSİNE İLİŞKİN SINIF ÖĞRETMENİ VE VELİ GÖRÜŞLERİ - Ersan Çiftci; Yaşar Özelma (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2017)
Araştırmada,ilkokul 4. sınıf öğrencilerine verilen başlangıç piyano eğitiminin öğrencileringenel yetenek düzeylerine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Tez kaynaklıbulgulardan derlenen bu araştırmanın çalışma grubunu, Erzincan ili merkezindeilkokul 4. sınıfta öğrenim gören 12 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplamaaraçları olarak, görüşme formu ve literatür tarama kullanılmıştır.Alan uzmanları tarafındantek metot olarak faydalanılması tavsiye edilen Denes Agay’in “Piyano ÇalmayıÖğrenelim-1” kitabı kullanılarak öğrencilere piyano eğitimi verilmiştir. Eğitim;haftada iki gün 30’ar dk. olarak ikişerli öğrenci gruplarıyla, 6 ay boyuncayürütülmüştür. Piyano eğitimi sürecinin sonunda, öğrencilerin temelkabiliyetleri ve genel başarı durumları ile ilgili olarak sınıf öğretmenleri vevelilerin görüşleri alınmıştır.Araştırmanın sonucunda sınıf öğretmenleri ve velilerin görüşlerine göre; piyano eğitimisürecinin öğrencilerde ayırdetme yeteneğini tamamen; dil, şekil-uzay, akılyürütme, sayısal ve genel yeteneğini ise büyük ölçüde geliştirdiğibelirlenmiştir.