Učitelé právnických fakult v právní úpravě meziválečného Československa (se zvláštním zřetelem na poměry v Brně) - Ladislav Vojáček (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 2007)
Tato stať navazuje na článek věnovaný postavení právnických fakult v první Československé republice. Podobně jako on se musí vrátit k recipovaným předpisům a připomenout, že na konci 19. a na za čátku 20. století se organizace univerzit opírala o zákon č. 63/1873 ř. z. a na něj navazující předpisy. Podle zákona sestávaly rakouské univerzity ze čtyř fakult - právnické, lékařské, filosofické a teologické. Každou z fakult tehdejších univerzit tvořil sbor učitelů a zapsaných řádných studentů. K učitelskému sboru náleželi řádní, mimořádní a případně i smluvní profesoři, soukromí docenti, honorovaní docenti a učitelé v užším slova smyslu (lektoři). Úkoly pomocných vědeckých sil vykonávali asistenti.