Şiddetli restriktif akciğer hastalığı olan hastada kolesistektomi operasyonu için kombine spinal epidural anestezi - Meltem Genez; Salih Bölük (Cukurova Medical Journal, 2019)
Restriktif akciğer hastalıklarında genel anestezi uygulaması titizlikle yapılmalıdır. Volatil anestezikler atelektazi oluşumuna ve fonksiyonel rezidüel kapasite (FRC)’de azalmaya (%16-0.5 litre) neden olarak intraoperatif hipoksi oluşturabilirler. Bu hasta grubunda operasyon için uygun olduğunda rejyonel anestezi veya periferik sinir blokları en iyi seçim gibi görünmektedir. Yapılan epidural veya spinal anestezinin solunum kasları ve diyafragmayı etkilemeyecek düzeyde uygulanması gereklidir. Özellikle kolesistektomi gibi üst batın cerrahisi uygulanacak hastalarda rejyonel yöntemlerin kullanımı tercih edilebilir. Bu olgu sunumunda laparoskopik kolesistektomi yapılması planlanan şiddetli restriktif akciğer hastalığı olan 80 yaşında, fiziksel durum sınıflaması American Society of Anesthesiologists (ASA) III hastanın kombine spinal-epidural anestezi uygulamamızı paylaştık.