ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ВЧИТЕЛЯМИ У ПІДГОТОВЦІ УРОКІВ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ У ПОЧАТКОВИХ КЛАСАХ - Кристина Ярославівна Савченко; Тетяна Юріївна Головатенко (Відкрите освітнє е-середовище сучасного університету, 2024)
У статті проаналізовано проблему використання штучного інтелекту (далі - ШІ) вчителями початкових класів у плануванні уроків англійської мови (далі - АМ). Актуальність роботи полягає у необхідності оновлення системи підготовки вчителів до уроків на засадах застосування ШІ, а також необхідності врахування соціального запиту на використання ШІ в освітньому процесі та забезпечення індивідуалізованого підходу до кожного учня початкових класів на уроках АМ. Визначено, що концептуальною основою дослідження є теорія педагогічного дизайну Р. Ганьє, індивідуальний підхід до навчання та принципи інтеграції ШІ у плануванні уроків АМ. Мета дослідження – вивчити поглядів вчителів на використання ШІ у підготовці до уроків АМ у початкових класах та окреслити практичні шляхи використання ШІ у підготовці до уроків вчителями АМ у початкових класах. Дослідження ґрунтується на кількісній та якісній методології дослідження. Здійснено аналіз експериментального дослідження, участь у якому взяли 26 вчителів-практиків. Зʼясовано, що загалом респонденти іноді використовують ШІ, що зумовлено суперечністю між  високим рівнем їх обізнаності в інструментах та програмах та наявними труднощами з ефективним використанням цих ресурсів. За результатами аналізу кількісних та якісних даних запропоновано рекомендації та укладено перелік ресурсів та прикладів завдань для вчителів щодо використання ШІ на кожному етапі підготовки до уроку згідно з класифікацією Р. Ганьє. Перспективи подальших досліджень полягають в аналізі шляхів розвитку ефективного впровадження модуля штучного інтелекту в навчальний процес в закладах вищої освіти.