اثر تراکم کشت و روش تربیت انگور بر ویژگی‌های پومولوژیکی و عملکرد زیتون و انگور در سیستم کشت تلفیقی - رحمت الله غلامی; ابوالمحسن حاجی امیری; فردین قنبری (Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 2018)
چکیده این پژوهش بهمنظور بررسی اثر تراکم کشت و روش تربیت انگور بر ویژگیهای پومولوژیکی و عملکرد زیتون و انگور در شرایط کشت تلفیقی در ایستگاه تحقیقات زیتون دالاهو واقع در استان کرمانشاه در سال زراعی 96-95 اجرا گردید. درختان زیتون و انگور هشت‌ساله (کشت هم‌زمان در سال1387) درآزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار با دو عامل فواصل کاشت در سه سطح 6×7، 7×7 و 8×7 متر و سیستم هدایت انگور در دو سطح هدایت پاچراغی و هدایت داربستی که به شکل داربست دوطرفه یک طبقه بافاصله 75 سانتیمتر از سطح زمین تربیت‌شده بودند، مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تراکم کشت و سیستم هدایت انگور بر ویژگی میوه و عملکرد درختان زیتون و انگور در کشت تلفیقی اثر گذاشت. تراکم کشت 7×7 و سیستم هدایت داربستی انگور باعث افزایش عملکرد میوه و روغن، ابعاد میوه و وزن خشک گوشت در درختان زیتون و نیز باعث افزایش وزن خوشه، وزن و قطر حبه، عملکرد تک بوته و عملکرد در هکتار در بوته انگور رقم یاقوتی گردید. از طرفی سیستم داربستی انگور در مقایسه با سیستم پاچراغی باعث افزایش تقریباً 12 درصد عملکرد بوتههای انگور در کشت تلفیقی زیتون و انگور گردید. نوع تربیت انگور بر ویژگی میوه و میزان عملکرد درختان زیتون اثری نداشت. با توجه به نتایج این آزمایش تراکم کشت 7×7 و نیز هدایت داربستی انگور در کشت تلفیقی زیتون و انگور قابل توصیه است.