Obščestvo i izkustvo v B'lgarija prez XIII vek - Bakalova Elka (Zbornik Radova Vizantološkog Instituta, 2009)
(bugarski) Avtor't si postavja zadačata da razgleda zapazenite predstavitelni pametnici na b'lgarskoto izkustvo ot XIII vek predi vsičko kato obščestvena por'čka. Izt'kvat se specifičnite kultove i temi v ikonografskata programa na stenopisite na c'rkvata 'sv. Arhangel Mihail' kraj Ivanovo, c'rkvite 'Sv. Pet'r i Pavel' i 'sv. 40 m'čenici' v T'rnovo i c'rkvata 'Sv. Pantelejmon i Nikolaj' v Bojana kato otraženie na duhovnija klimat v b'lgarskata d'ržava i na važnite za izkustvoto sr'bsko-b'lgarski kontakti. Obr'šča se specialno vnimanie na izpolzvani Konstintinopolski obrazci, kakto i na vr'zkite meždu razgleždanite pametnici i vodeščite sr'bski stenopisni pametnici, koito zasega se sčitat za naj-predstavitelni v izkustvoto na cjalata vizantijska kulturna obščnost prez XIII vek.