Lipid peroksidasyonu ve antioksidan enzimler - Ali Aslan; Gönül Gürol (Sakarya Tıp Dergisi, 2013)
Reaktif oksijen türlerinin (ROS) sağlık üzerindeki patolojik ve fizyolojik etkileri son yıllarda vurgulanmaktadır. Mitokondri tarafından ROS üretiminde oksidatif stresin ana neden olduğu genellikle düşünülmektedir. ROS katalaz, superoksid dismutaz, glutatyon peroksidaz, vitamin C, Vitamin E, vitamin A, pruvat, glutatyon, taurin, hiptaurin gibi antioksidan savunma mekanizmaları tarafından nötralize edilmektedir. Hastalıklarla ilişkili olan oksidatif hasar biyobelirteçleri hastalıkların teşhis ve idaresinde kullanılmaktadır.