Mezinárodněprávní pohled na ustanovení článku 10 Ústavy České republiky - Dalibor Jílek (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 1993)
Ustanovení čl. 10 Ústavy České republiky přitahuje odborníky z "různých břehů" práva. Nepřekvapuje, že čl. 10 je v ohnisku zájmu internacionalistů, neboť ústavní pravidlo zajišťuje vnitrostátní používáni mezinárodních smluv o lidských právech a základních svobodách. Různé náhledy na pojetí zmíněného ustanovení se nejeví nadbytečně ani marnivě, protože výklad a aplikace čl. 10 může vyvolávat právní rozpravy i spory, které také mohou vést ku sbližování mínění, aniž by taková aproximace byla teoretickým cílem. Cílem zůstává působení na právní praxi.