KERPİÇ ÜRETİMİNDE ALTERNATİF MALZEMELERİN KULLANIMI - Hanifi BİNİCİ; Orhan AKSOĞAN; Hasan KAPLAN (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2005)
Türkiye'de Köy-Kent projesi yüzünden kırsal bölgelerde yaşayan nüfusta son zamanlarda artış görülmektedir. Bu bölgelerde yapılarda çok ağır olan kireç taşı kullanılmaktadır. Ancak bu malzeme depreme karşı yeterli dayanıma sahip değildir. Kerpiç üretiminde kullanılacak malzemelerin mekanik özelliklerini araştırmak için Çukurova Üniversitesinde bir çalışma yapılmıştır. Bu malzemeler; fibre, buğday sapı, strafor, pomza ve kildir. Kerpiç üretiminde atık malzemeler kullanılmıştır. Çalışma sonunda fibre kerpicinin yapı üretiminde kullanımının ekonomi, enerji tasarrufu ve gelişmiş mekanik özellikleri gibi bir çok avantajı olduğu görülmüştür.