СЛОВО І СЛАЙД У ЛЕКЦІЇ: ПРОБЛЕМА СИНЕРГЕТИЧНОГО ЕФЕКТУ - Григорій Дмитрович Клочек; Олександр Филимонович Баранюк (Інформаційні технології і засоби навчання, 2019)
У статті розглядається проблема синергетичного ефекту, що породжується завдяки успішній взаємодії на лекційних заняттях риторичного вміння лектора з доцільно застосованими мультимедійними проекційними засобами навчання. У зв’язку з тим, що візуальні засоби навчання набувають усе більшого поширення, проблема такої взаємодії слова і слайду, яка б сприяла навчальній ефективності лекції, набуває не лише гострої актуальності, а й перетворюються у важливу проблему дидактики вищої школи. Традиційна лекція перестає бути головним джерелом і способом трансляції знань в умовах сучасного інформаційного суспільства. Зростає обсяг і роль самостійної роботи студента, здатного ефективно використовувати потужні інформаційні потоки. Лекція, як форма навчання, набуває іншої функціональності, потребуючи нових способів подачі навчального матеріалу. Лектору слід ретельно відбирати теми для лекцій, зосереджуючись на найбільш сутнісних моментах навчальної дисципліни, пошуку адекватних і ефективних способів подачі матеріалу. Сучасна лекція може формувати потрібні концепції як засобами слова, так і візуальними засобами (слайдами), між ними виникає певна конкуренція – змагання за увагу слухача. Таким чином постає проблема мультитаскінгу, коли увага слухача розпорошується, деконцентрується. Важливою стає узгоджена режисура слова і слайду в лекції для досягнення синергетичного ефекту. В статті розглядаються методичні принципи, дотримання яких забезпечує взаємоузгоджену взаємодію лекторського слова й візуального компоненту. Серед головних методичних принципів – визначення сутнісних для навчальної дисципліни змістових тем і проблем, які висвітлюються в лекції, дотримування «принципу ощадності в освіті» (Ортега-і-Гассет), змістовність та естетична якість слайдів, застосування сторітелінгових прийомів, уникнення мультитаскингу як основної найбільш поширеної загрози, що знижує навчальну ефективність лекції.