SZANSE NA WZROST DOKŁADNOŚCI OBRAZOWANIA ULTRADŹWIĘKOWEGO - Tomasz Rymarczyk; Jan Sikora; Przemysław Adamkiewicz; Piotr Bożek; Michał Gołąbek (Informatyka, Automatyka, Pomiary w Gospodarce i Ochronie Środowiska, 2018)
W pracy przedstawiono rezultaty działania algorytmu obrazowania ultradźwiękowego z dodatkowymi wirtualnymi promieniami. Sygnał odpowiadający wirtualnym promieniom jest wyliczany jako średnia arytmetyczna rzeczywistych sygnałów pomiarowych odpowiadających promieniom otaczającym dany promień wirtualny. Zaproponowany algorytm najpierw przetestowano na danych syntetycznych niezaszumionych, następnie na danych zaszumionych aby następnie przejść do danych pomiarowych. Wnioski na temat tego czy promienie wirtualne mają szanse podnieść jakość obrazowania nie są jednoznaczne. W niektórych przypadkach jakość jest znacznie lepsza a w innych nie.