Η σχέση της oικονομικής κρίσης με την υποκειμενική ψυχολογική ευεξία των φοιτητών στα ελληνικά ΑΕΙ - Evangelia-Anna Loumakou; Lissy Canellopoulou (Ψυχολογία: το Περιοδικό της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας, 2020)
Στην παρούσα μελέτη εξετάζεται αν και σε ποιο βαθμό οι αντιλαμβανόμενες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης συνδέονται με την υποκειμενική ψυχολογική ευεξία των φοιτητών σε ελληνικά ΑΕΙ. Το δείγμα της έρευνας ήταν 203 φοιτητές σε πέντε πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας (μέση ηλικία: 21,7 έτη). Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκαν δύο ερωτηματολόγια. Το πρώτο, αυτοσχέδιο, εργαλείο αξιολογεί τις αντιλαμβανόμενες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Δημιουργήθηκε μέσω μιας εστιασμένης ομάδας συζήτησης (focus group discussion), η οποία εξέτασε τις αντιλήψεις οκτώ φοιτητών σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους ίδιους. Η θεματική ανάλυση του υλικού αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία των προτάσεων του ερωτηματολογίου. Το δεύτερο εργαλείο ήταν το ερωτηματολόγιο ψυχολογικής ευεξίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Bradley, 2013). Επιπλέον, χορηγήθηκε δημογραφικό ερωτηματολόγιο με στοιχεία για το φύλο, την ηλικία και το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο. Βρέθηκε ότι οι αντιλαμβανόμενες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης συνδέονται αρνητικά με την υποκειμενική ψυχολογική ευεξία των φοιτητών. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι έχουν υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε μεγάλο βαθμό. Συγκεκριμένα, έχουν αναγκαστεί να μειώσουν το κόστος της καθημερινής τους ζωής και να προσαρμόσουν τις σπουδές τους στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, ενώ επιπλέον δήλωσαν αρκετά απαισιόδοξοι για την εργασιακή τους προοπτική. Τα ευρήματα συζητούνται σε συνάρτηση με τη διεθνή βιβλιογραφία για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ευημερία των νέων.