СВІТОВІ ПРАКТИКИ РОЗВИТКУ ПАСАЖИРСЬКИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ НА ЗАЛІЗНИЧНОМУ ТРАНСПОРТІ - Дмитро Токарев; Вікторія Творонович (Економіка та суспільство, 2023)
Доведено роль залізничних пасажирських перевезень в світовій транспортній системі та встановлено їх значущість для національної економіки. Відзначено, що посилення конкуренції на світовому ринку перевезень, інтеграція України до європейської та світової транспортних систем потребують нових підходів до розвитку. Проаналізовано моделі функціонування ринку залізничних перевезень та відзначено доцільність європейської моделі. Зазначено, що реформи, які проведено в країнах Європейського Союзу, спрямовані на лібералізацію ринку та розширення конкуренції, а лідерами світової транспортної галузі використовуються інновації, які сприяють підвищенню якості, безпечності, ефективності залізничних пасажирських перевезень. За результатами дослідження узагальнено практики, які, за умов адаптації, можуть бути використані при проведенні реформ в сфері пасажирських перевезень залізничним транспортом в Україні.