Grafični prikaz besedilnih pomenov v znanstvenem članku o varstvu zelja (Brassica oleracea L. var. capitata) - Aleksandra BIZJAK KONČAR; Dragan ŽNIDARČIČ (Acta Agriculturae Slovenica, 2007)
Glavni namen pričujočega prispevka je osvetliti vprašanje besedilnih vzorcev v znanstvenem članku s področja varstva zelja (Brassica oleracea L. var. capitata). Teoretično izhodišče za analizo je sporočilna semantika, ki se naslanja na sistemsko-funkcijski model jezika. V prispevku so uporabljene metode besedilne analize v povezavi z orodji korpusnega jezikoslovja. Pri beleženju jezikoslovnih značilnosti, nanizanih v linearnem poteku besedila, ki bi jim težko sledili z ročnim označevanjem, nam je v pomoč oblikoslovni označevalnik za slovenščino, izdelan na Inštitutu za slovenski jezik ZRC SAZU, pri izpisovanju jezikoslovnih značilnosti besedil pa je uporabljena grafična predstavitev. Graf je nekakšen slikovni model in je tako izhodišče za opis besedilne zgradbe znanstvenega članka.