Uticaj individualizovane nastave na kreativno čitanje - Mira Laketić (Naša Škola, 2021)
Tradicionalnoj nastavi se zamjera da sputava i nedovoljno stimuliše aktivnost učenika, te da im ne omogućava ispoljavanje kreativnosti pri usvajanju nastavnih sadržaja. U radu su prikazani rezultati eksperimentalnog istraživanja uticaja modela individualizovane razredne nastave književnosti na kretaivno čitanje učenika. U šest odjeljеnja petog razreda osnovne škole realizovan je eksperiment sa paralelnim grupama. U eksperimentalnoj grupi primjenjeni su modeli indidividualizovane nasteve: 1. primjenom nastavnih listića, 2. nastava nivoa složenosti, 3. interaktivna nastava različitih nivoa složenosti. U kontrolnoj grupi primjenjivana je uobičajena, tradicionalna pretežno frontalna nastava. Rezultati jednogodišnjeg eksperimentalnog istraživanja pokazuju da su eksperimentalne grupe sa kojima je realizovana individualizovana razredna nastav književnosti primjenom nastavnih listića, nastavа različitih nivoa složenosti i interaktivnа nastave različitih nivoa složenosti bile u prosjeku statistički značajno uspješnije u kreativnom čitanju u odnosu na kontrolne grupe sa kojima je realizovana uobičajena, tradicionalna nastava.