EVAZIUNEA FISCALĂ ÎN ITALIA: CONTEXTUL PENAL, EXTRAPENAL ȘI CRIMINOLOGIC - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale, 2021)
În cadrul acestui mesaj științific se urmărește scopul analizei pluridisciplinare a fenomenului evaziunii fiscale din punctul de vedere al politicii penale a Republicii Italiene proliferate în analiza legislației penale, extrapenale (fiscale, administrative, bancare, comerciale etc.), precum și în cercetarea criminologică a metodelor de prevenire a diverselor forme ale evaziunii fiscale. Subiecții evaziunilor fiscale care rămân nepedepsiți contribuie la escaladarea acestui fenomen criminal. În cazul în care toți contribuabilii ar fi eliberați de riscul penalității pentru evaziune, ar crește numărul evaziunilor fiscale. În cazul unui regim fiscal egal pentru toți, o probabilitate mare de a fi descoperit și supus sancțiunilor duce la o reducere a acestor acțiuni. Legiuitorul italian introduce limitări privind circulația numerarului, deoarece moneda în numerar, fiind ușoară în circulație, reprezintă una dintre cele mai utilizate metode de implementare a fenomenelor evazive și se încadrează în economia subterană. Prin urmare, Guvernul italian, cu scopul de a reduce evaziunea fiscală, a pus limita plății în numerar. O altă măsură de încurajare a utilizării mijloacelor de plată electronică pentru activități comerciale, artă sau profesie este posibilitatea achitării cu cardul de credit sau debit ori preplata unui credit fiscal de 30 la sută din comisioane. O măsură de susținere suplimentară este și prelungirea termenului pentru depunerea declarației pe venit. Cuvinte-cheie: impozit, venit, prezumția venitului, evaziune fiscală, obligație fiscală, amnistie fiscală, economie tenebră, prevenirea evaziunii fiscale.