Opstand in Holland en Vlaanderen. De Jonker Fransenoorlog (1488-1490) in transregionaal perspectief - Louis Sicking (BMGN: Low Countries Historical Review, 2018)
De Jonker Fransen Oorlog teisterde Holland tussen november 1488 en augustus 1490. Deze opstand van Hollandse Hoeken onder leiding van jonker Frans van Brederode wordt vrijwel uitsluitend bezien in het gewestelijk perspectief van de Hoekse en Kabeljauwse twisten, die het Hollandse politieke landschap beheerste tussen 1345 en het einde van de vijftiende eeuw. Dit artikel plaatst de Jonker Fransen Oorlog in intergewestelijk perspectief door deze te beschouwen ten opzichte van verschillende vormen van opstandigheid en partij- en factiestrijd in Vlaanderen en Holland aan het einde van de middeleeuwen, in het bijzonder de Vlaamse Opstand (1482-1492). Hiermee wordt bijgedragen aan het debat over opstandigheid in de Nederlanden in de overgangsperiode tussen de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd, dat wordt gedomineerd door de Nederlandse Opstand.