Korrupciós kapcsolatok - Dóra Gréta Petróczy; Bálint Németh (Köz-gazdaság, 2020)
A korrupcióban részt vevő feleknek meg kell bízniuk egymásban. Jávor–Jancsics [2013] cikkükben a magyar korrupciós viszonyokat vizsgálták. Legérdekesebb eredményük, hogy a korrupcióban a felső és a középső réteg szorosan együttműködik a visszaélésekben. A középső réteg arra használja szakértelmét, hogy a felső réteg korrupciós tevékenysége papíron legálisnak tűnjön. Dolgozatunkban analitikus keretben és ágens alapú modell segítségével is megvizsgáltuk, milyen ösztönzők segítségével akadályozható meg a vállalati korrupció e forgatókönyv esetén. Azt is figyelembe vettük, hogy a már régóta együtt dolgozó felettesek és szakértők együttes tapasztalatukból fakadóan több jövedelmet képesek termelni a vállalat számára, ami viszont a jövedelmek eltitkolása révén a korrupció mértékét is növelheti. Analitikus és szimulációs eredményekkel is alátámasztjuk, hogy a korrupció visszaszorításának legkézenfekvőbb módja ilyen körülmények között a felső réteg megfelelő díjazása lehet.