ВИЗНАЧЕННЯ ВИМОГ ЩОДО ПОБУДОВИ КОНЦЕПЦІЇ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ ГІБРИДНИХ ЗАГРОЗ. ЧАСТИНА 3 - Yurii Borsukovskyi (Кібербезпека: освіта, наука, техніка, 2020)
В даній статті розглянуто сучасні тренди кібербезпеки, безпосередньо пов'язані з цілями і завданнями зловмисників. Наведено оцінки глобальних технологічних ризиків, що обговорювались під час роботи Всесвітнього економічного форуму 2020. Розглянуто оцінки щодо росту негативного впливу елементів геополітичної напруженості на економічний потенціал технологій наступного покоління. Шахрайство з даними і кібератаки відносять до пріоритетних ключових ознак в оцінках найбільш ймовірних глобальних ризиків, а атаки на інформаційну інфраструктуру відносять до ризиків кібератак у рейтингу найбільш ймовірних ризиків. Прогнозується, що кібератаки все частіше будуть використовуватися в якості непрямих конфліктів між країнами, які прагнуть розширити свої сфери впливу. В таких умовах питання кібербезпеки не можуть бути другорядним, чи питаннями, які потрібно вирішувати при виникненні прямих кіберзагроз сучасним інформаційним системам, системам ІоТ та SCADA. Очевидно, що потрібно переосмислення підходів до створення та розвитку сучасних інформаційних технологій і питання кібербезпеки повинні розглядатися як складові елементи при створенні сучасних інформаційних систем із моменту їх винайдення, проектування, на всіх стадіях виробництва і підтримки. Переорієнтування розробників інформаційних систем на створення інтегрованих технологічних платформ із складовими елементам кібербезпеки вимагає вивчення та впровадження нових підходів до їх розроблення, а також напрацювання світовою спільнотою відповідних стандартів та протоколів, що дозволить забезпечити безпечне функціювання інформаційних систем у світовій павутині. Сформульовані подальші базові вимоги до складових елементів при розробці концепції інформаційної та кібернетичної безпеки в умовах гібридних загроз, а саме рекомендована організаційна структура служби інформаційної безпеки та основні принципи організації робіт і заходи управління щодо інформаційного та кібернетичного захисту. Визначені завдання служби інформаційної безпеки, надано перелік базових заходів щодо захисту інформації, сформульовані завдання, що повинні забезпечуватися технічною інфраструктурою, заходи управління інформаційною безпекою організаційного рівня, заходи управління інформаційною безпекою процедурного рівня, заходи управління інформаційною безпекою програмно-технічного рівня та інші принципи забезпечення інформаційної безпеки при розробці концепції інформаційної безпеки в умовах гібридних загроз.