5. Nesil ve Ötesi Teknolojiler için Çok Girişli Çok Çıkışlı Sistemler ile Spektrum Verimliliğin Gerçekleştirilmesi - Osman Dikmen; Selman Kulaç (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2018)
Günümüzde,kablosuz iletişim sistemleri hem verimlilik hem de maliyet açısından büyük bir ilerlemegöstermiştir. Çok Girişli Çok Çıkışlı (ÇGÇÇ) sistem 5. Nesil ve ötesiteknolojiler için gelişmiş bir sistemdir. ÇGÇÇ, 2X2, 3X3, 4X4 vb. gibi farklıbinlerce antenlerle aynı anda çok yüksek veriyle iletişimin sağlanabileceğikonudur. Kablosuz sistemin verimini, kapasitesini ve kapsamını iyileştirmekiçin kullanılan ÇGÇÇ ile 10 kat spektrum verimlilikte artış gözlenebilmektedir.Bu çalışmada, 5. Nesil ve ötesi teknolojilerde Çok Girişli Çok Çıkışlısistemlerle spektrum verimliliğin bit/s/Hz/Hücre bakımından literatürde eldeedilen simülasyon çalışmaları hakkında bilgiler verilerek çeşitlideğerlendirmeler yapılmıştır.