شاخص خوانایی و پیچیدگی متنی در کتاب‌‌های زبان انگلیسی دبیرستان - محمد عبداللهی گیلانی (پژوهش‌های زبان‌شناختی در زبان‌های خارجی, 2022)
این پژوهش با هدف بررسی خوانایی و دشواری متن‌‌های کتاب‌ها‏ی انگلیسی دبیرستان (متوسطه دوم) موسوم به ویژن انجام شده ‏است. متن‌های خواندنی کتاب‌ها‏ی دانش‌آموز و کتاب‌ها‏ی کار سه سال دبیرستان که مجموعا شش کتاب را شامل ‌می‌شد جمع ‏آوری و به وسیله ابزارهای خوانایی مختلف مانند ماتریس انسجام و فلش-کنیکاید تجزیه و تحلیل گردید. هدف، ارزیابی متون از ‏نظر پیچیدگی واژگانی و نحوی و همچنین انسجام بود که شامل روایی، سادگی نحوی، ملموس بودن واژگان، انسجام ارجاعی و ‏انسجام عمیق بود. هر یک از این مولفه‌ها قادر به افزایش یا کاهش بار انسجام در متن بودند. علاوه بر این، تجزیه و تحلیل کلی ‏تعیین کرد که سطح دشواری متن‌ها در چه حد بوده است. یافته‌ها نشان داد که بین فهرست واژه‌های استاندارد ‏CEFR‏ و ‏NGSL‏ و تعداد واژگانی که زبان‌آموزان در طول یادگیری زبان رسمی مدرسه خود مطالعه می‌کنند، درجاتی از ناهماهنگی ‏وجود دارد. علاوه بر این، متون کتاب‌ها‏ی کار به درجات مختلف با یکدیگر ناسازگار بودند. بررسی دقیق برخی از ویژگی‌‌های ‏دیگر هر متن را آشکار ساخت. ارزیابی این کتاب‌ها ممکن است برای جامعه بین المللی، معلمان، تولیدکنندگان مواد درسی و ‏نویسندگان مفید باشد تا پس از تعیین مشکلاتی که ممکن است برای زبان آموزان پیش می‌آید اقداماتی برای بهبود مهارت‌های ‏خواندن و نوشتن آنها صورت دهند.‏