Dohoda k energetické chartě jako klíčový nástroj mezinárodního energetického práva: 20. výročí jejího vstupu v platnost - Martin Švec (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 2019)
Dohoda k energetické chartě („ECT“ či „Dohoda“) je klíčovým nástrojem mezinárodního energetického práva. 20. výročí jejího vstupu v platnost je vítanou příležitostí k připomenutí okolností jejího vzniku, stejně jako principů, na nichž je postavena. Autor na Dohodu nahlíží prizmatem dynamicky se vyvíjejícího energetického sektoru a zamýšlí se nad tím, do jaké míry je ECT schopna čelit výzvám současnosti. Příspěvek též reflektuje měnící se význam Dohody pro Evropskou unii. Pozornost je věnována zejména roli ECT v energetické politice EU a důsledkům rozhodnutí Soudního dvoru Evropské unie ve věci Slovensko proti Achmea BV.