Dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu olan ergenlerde internet bağımlılığı - Melek LUŞ; Meliha Zengin EROĞLU (Cukurova Medical Journal, 2019)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ergenler arasında İnternet bağımlılığı (IA) ile dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu (DEHB) arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: Çalışma 12-17 yaş arası ergenler ile yapıldı; DEHB grubu 100 çocuktan, DEHB tanısı almış, çalışmanın kontrol grubu ise herhangi bir psikiyatrik tanı konmamış 95 çocuktan oluşmaktadır. Toplam 195 Ergen Genç İnternet Bağımlılığı Ölçeğini (YIAS) tamamlamış ve DEHB belirtileri için değerlendirilmiştir. İnternet kullanımının özellikleri hakkında bilgi edinmek için Kişisel Bilgi Anketi kullanılmıştır.Bulgular: DEHB grubunun ortalama YIAS skoru 30.97 ± 17.74 olup kontrol grubundan anlamlı olarak yüksek bulundu. DEHB grubunun en çok tercih ettiği internet sitesi bilgisayar oyun siteleridir (% 35). DEHB grubu çoğunlukla macera oyunu oynamayı tercih etmektedir (% 27). Gruplar arasında ebeveynlerin internet kullanımı kontrol oranı, internet kullanımının günlük aktivite üzerindeki etkisinin bozulması, internet kullanımının aile ve arkadaş ilişkileri üzerindeki olumsuz etkisi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Aynı şekilde internet kullanımının yeme ve uyku alışkanlıkları üzerinde de olumsuz bir etkisi saptanmamıştır.Sonuç: Daha önceki çalışmalardan da bildiğimiz gibi, IA ile ödül eksikliği arasındaki ilişki de yüksek eşlik eden DEHB sıklığı ile ilişkilidir ancak sonuçlarımız internet bağımlılığı ve aşırı internet kullanımı ile ilgili literatürle uyumlu değildir