PULLUK SİLİNDİRİK KULAĞININ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIMI - Yaşar KARAGÖZ; Galip KEÇECİOĞLU (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2000)
Pulluk, bitkisel toprak tabakasını kabartarak ekime hazır hale getirmeye yarayan bir tarım aletidir. Pulluğun görevi, toprağı parçalayarak fiziksel yapısını kültür bitkilerinin yaşamaları için elverişli bir duruma getirmektir. Kulak, pulluğun aktif yüzeyinin en önemli kısmıdır. Kulağın geometrik şekli, uç demiri ile birlikte meydana getirdiği aktif yüzeyin şeklini belirler. Pulluklar Avrupa ve Amerika tipi olmak üzere iki çeşittir. Avrupa ve Amerika kökenli pullukların kulak tipleri arasında ?, ß, ? açıları yönünden önemli farklar mevcuttur. Gorjatschkin, Avrupa pulluklarındaki kulak şekillerini dört esas tip altında toplamıştır. Bunlar, l). Silindirik kulak tipi, 2). Kültürform kulak tipi, 3). Yarı bükük kulak tipi, 4). Bükük kulak tipidir. Bu çalışmada silindirik kulağın tasarımı araştırılmıştır.