توندوتیژیا زمانى لده‌ڤ قوتابیێن قۆناغا ئاماده‌یی ل باژێرێ زاخۆ - Abdulsalam N. Abdullah; Huda I. Saleh (گۆڤارا زانستێن مرۆڤایەتی یا زانكۆیا زاخۆ, 2017)
توندوتیژیا زمانى ل قوتابخانێ هه‌ژماره‌كا په‌یڤ و ده‌ربڕینێن نه‌شرینن ،كو ژلایێ قوتابیان بخۆڤه‌ یان دناڤبه‌را مامۆستا و قوتابیاندا دهێنه‌گوتن و گه‌له‌ك جاران ڕه‌فتارێن نه‌چاڤه‌رێكرى ژێ په‌یدا دبن. ئه‌ڤ ڤه‌كۆلینه‌ هه‌وڵدده‌ت ئاستێ توندوتیژیا زمانى د ناڤ قوتابیێن قۆناغا ئاماده‌یی ل باژێرێ زاخۆ بزانیت، بۆ ڤێ مه‌ره‌مێ ڤه‌كۆلین ژ (2) گریمانان پێكدهێت. گریمانا ئێكێ: (دیاردا توندوتیژیێ د زمانیدا هه‌یه‌ و د ئاخڤتنا قوتابیێن قوتابخانێن باژێرێ زاخۆدا دهێته‌ دیتن.)گریمانا دوویێ: (دیاردا توندوتیژیا زمانى په‌یوه‌ندى ب نفشێ قوتابیڤه‌ هه‌یه‌. بۆ كۆمكرنا داتایێن ڤه‌كۆلینێ پشتبه‌ستن ب به‌لاڤكرنا پرسیارنامێ لسه‌ر قوتابیان و كۆمكرن و شرۆڤه‌كرنا وان بڕێكا به‌رنامێ (SPSS) هاته‌كرن .ژمارا سه‌مپلێن ڤه‌كۆلینێ ژ (253) قوتابیێن كچ و كور پێكهاتبوون .ئالاڤێن ئاماریێن هاتینه‌ بكارهینان 1/ شڕۆڤه‌كرنا جوداییا ئێك لا (One-way ANOVA) 2/ تاقیكرنا تائی (t-test) 3/ پیڤه‌رێ لیكارتى. پشتى داتایێن پراكتیكى ژ پرسیارنامێ بڕێكا به‌رنامێ (SPSS)ی ب شێوه‌كێ ئامارى هاتینه‌ شڕۆڤه‌كرن، گریمانا ئێكێ و ته‌وه‌ره‌ك ژ گریمانا دوویێ دهێنه‌ په‌سه‌ندكرن، كه‌واته‌ بگۆڕێ نفشی كارتێكرنه‌كا ئه‌رێنى لسه‌ر ئه‌نجامان هه‌بوو.