FUTBOL TARAFTARLARININ MARKA DEĞERİ YARATMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - Özden Taşğın; Murat Tekin (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2007)
Bu araştırmanın amacı; profesyonel spor kulüplerinin marka değerine tüketicilerin verdikleri katkıdüzeylerini belirlemektir. Bu amaçla profesyonel spor kulüplerinin tüketicisi konumunda olan taraftarlar, farklıkriterlere göre analiz edilmiştir. Araştırmaya Selçuk üniversitesinin karaman ilinde bulunan değişik fakülte ve yüksekokullarında öğrenim gören 259’u bayan 341’i erkek toplam 600 üniversite öğrencisi katılmıştır. İlk olarak araştırmanın amacına uygun literatür sistematik olarak taranmışdaha sonra Sanem ALKİBAY 2005 tarafından 16 maddelik 5’li likert tipi geliştirilmişolan anket tesadüfi örneklem yoluyla üniversite öğrencilerine uygulanmıştır. Ulaşılan sonuçlara göre; spor kulüplerinin marka olabileceği fikri, marka değeri alt boyutlarından farklılaşma-güç yaklaşımıile örgütle özdeşleşme alt boyutunda Beşiktaş, marka değeri alt boyutlarından sadakat alt boyutunda Fenerbahçe, borsada işlem gören spor kulübü olarak ilk akla gelen kulüp ise Fenerbahçe olduğu tespit edilmiştir.