NAAR MEER DIALOGISCH WERKEN IN TIJDEN VAN CRISES. EEN PLEIDOOI VANUIT OPLEIDINGEN SOCIAAL WERK - Collin den Braber; Kristel Driessens; Leonie le Sage (Journal of Social Intervention: Theory and Practice, 2021)
Op 10 juni 2021, meer dan een jaar na de uitbraak van COVID-19 in Europa, heeft de redactie van het Journal of Social Intervention een panelgesprek georganiseerd over de lessen die opleidingen sociaal werk trekken uit de coronacrisis. Studenten, docenten en leidinggevenden van sociaal werk opleidingen in Nederland en Vlaanderen blikten in dit gesprek kritisch terug op de ontwikkelingen in de opleidingen in deze bijzondere tijden en keken hoopvol vooruit naar wat we hieruit kunnen leren voor de toekomst. De snelle omschakeling naar digitaal onderwijs, de zorg voor de kwaliteit van het onderwijs en het welzijn van de studenten werden positief gewaardeerd. Maar in tijden van crisismanagement verliest men de essentie van het sociaal werk soms uit het oog: het belang van fysieke contacten en nabijheid, en vooral de democratische processen van co-creatie van opleiding, professionele praktijk en samenleving. Het dialogisch werken als eigenheid en kracht van het sociaal werk is volgens de panelleden te weinig geprofileerd in deze crisistijden. Die specifieke bijdrage van het sociaal werk zichtbaar maken, is een aandachtspunt voor de toekomst.